Muchovník, netradiční ovoce z kanadských prérií

Muchovník, netradiční ovoce z kanadských prérií Ochutnali jste někdy plody muchovníku? Tento zvláštní název nemá s mouchami vůbec nic společného, jako muchovník olšolistý se česky jmenuje exotická dřevina s latinským botanickým názvem "Amelanchier alnifolia", která...

číst více

Hygge, domácí štěstí z Dánska

Hygge je dánská životní filozofie, díky které patří Dánové k nejšťastnějším národům na světě. To nakonec potvrzuje každoroční Zpráva o světovém štěstí (World Happiness Report), pravidelně vyhlašována OSN, kde se Dánsko již několik let objevuje na prvních místech...

číst více

Léčivá síla černého rybízu

Jak černý rybíz vypadá a odkud pochází? Černý rybíz (Ribes Nigrum) je statný ovocný keř, dorůstající do výšky okolo 1,5 metru. Plodí drobné bobule tmavě fialové až černé barvy. Řapíkaté, tří až pětilaločné listy černého rybízu mají nezaměnitelné aroma....

číst více

Červená řepa, královna kořenové zeleniny

Proč je červená řepa tolik prospěšná pro naše zdraví? Fakt, že se červená řepa řadí k nejzdravější zelenině vůbec, znali již staří Římané, kteří si připravovali pokrmy jak z řepné bulvy, tak z řepných listů. Červená řepa totiž obsahuje nezvykle velké množství...

číst více

20. října, den, kdy mají stromy svátek

Víte, že stromy mají v kalendáři svůj svátek?  V České republice se Den stromů slaví 20. října. Tradici oslavovat stromy zavedl "Svaz spolků okrašlovacích" a první stromová oslava, která svátek stromů zpopularizovala, proběhla v několika českých městech již v dubnu...

číst více

Arónie, černý zázrak plný vitamínů a antioxidantů

Arónie, temnoplodec černý neboli černá jeřabina je nenápadný keř nebo strom, který plodí drobné, černé malvice (tvarem a velikostí jsou podobné bobulím borůvek) skrývající v sobě hotový poklad, jsou totiž plné vitamínů, minerálů, stopových prvků a antioxidačních...

číst více

Posilujte imunitu se zázvorem

Podzim se pomalu a jistě blíží a s ním i nevlídné počasí, které dokáže pořádně zatočit s naším organismem. Co udělat pro to, aby se nám v chladných podzimních dnech vyhýbaly nemoci, nachlazení, rýmy a chřipky? Právě teď nástává ideální doba, kdy začít...

číst více

K čemu všemu se hodí sušené višně

Napadlo vás někdy, k čemu všemu se hodí sušené višně? Rozhodně je můžete mlsat jen tak samotné, ale víte jak jinak je využít v kuchyni? Máme pro vás pár tipů, jak sušené višně používat k vaření, pečení a doladění jídel. 1. Sušené višně jsou ideální ingredience do...

číst více

7 dobrých důvodů, proč jíst višně

Konzumace višní je prokazatelně dobrou prevencí proti různým chorobám a zdravotním potížím. Višně obsahují vitamíny, minerály, flavonoidy a anthokyaniny, které si s různými neduhy umí dobře poradit. Znáte ty nejdůležitější důvody, proč višně přidat do svého jídelníčku...

číst více

5 přírodních alternativ pro zdravější slazení

Používáte ke slazení obyčejný bílý cukr, přestože se všude mluví o tom, jak je zdraví škodlivý? Bílý cukr se vyrábí z cukrové řepy, je chemicky rafinován, neobsahuje žádné látky a živiny prospěšné pro organismus a jeho jediným přínosem je to, že dokáže potraviny...

číst více

Odlišnosti mezi sířeným a nesířeným sušeným ovocem

Když si kupujete sušené ovoce, sáhnete raději po tom sířeném nebo nesířeném? Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly a jak sířené ovoce ošetřit, aby bylo bezpečné ke konzumaci? Většina sušeného ovoce v nabídce běžných supermarketů je téměř jistě sířeno, to znamená, že...

číst více