I když právě panuje zima a čas, kdy budou na stromech dozrávat švestky je v nedohlednu, můžeme si je dopřát v sušené podobě a využít tak zdraví prospěšné látky v nich obsažené po celý rok. Sušené švestky obsahují vlákninu, vitamíny (A, B, C, E, H, K), minerály a stopové prvky (bór, draslík, fosfor, hořčík, chlór, měď, sodík, vápník, zinek, železo), antioxidanty a množství dalších účinných látek. Abyste udělali pro své zdraví maximum, nezapomeňte, že je důležité vybírat si sušené švestky kvalitní, nesířené, nedoslazované a nejlépe v bio kvalitě. Sušené švestky Bio Švestky Na Zimu od Dr. Hlaváč Delikates tyto požadavky na kvalitu splňují beze zbytku. 

7 důvodů, proč zařadit sušené švestky na svůj jídelníček:

  1. Napomáhají správnému trávení

Vláknina obsažená v sušených švestkách pročišťuje trávicí soustavu, preventivně působí proti hemoroidům a nádorům tlustého střeva a zmírňuje zácpu. Podle studie zveřejněné v odborném časopise „Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 4/2011“ má pravidelná konzumace sušených švestek u pacientů s mírnou až středně těžkou zácpou dokonce lepší účinky než psyllium.

  1. Prospívají kostem, zvyšují hustotu kostní dřeně a působí jako prevence osteoporózy

K prevenci osteoporózy přispívá zejména stopový prvek bór, který má schopnost na sebe vázat vápník a tím zamezuje odvápňování kostí. Nedostatek bóru může také způsobit zpomalení růstu, časté zlomeniny kostí a revmatoidní záněty kloubů. Doporučená denní dávka boru není přesně stanovena, platí ale pravidlo, že u dospělého člověka by se denní dávka měla pohybovat mezi 2 až 3 mg za den = 100 gramů sušených švestek na den.

  1. Chrání buňky před poškozením volnými radikály

Antokyany (přírodní červenomodré barvivo) v sušených švestkách působí jako antioxidanty a pomáhá ochraňovat buňky před poškozením volnými radikály. Vědecké studie stále častěji potvrzují, že antokyany mohou organismus chránit před rakovinou a kardiovaskulárními chorobami.

  1. Optimalizují krevní tlak a snižují riziko srdečního infarktu a mrtvice

Lidem, kteří mají problémy s vysokým krevním tlakem se doporučuje konzumovat sušené švestky, protože je v nich obsažen minerál draslík, který snižuje krevní tlak a je potřebný pro správnou funkci srdce a svalů. Draslík také působí jako prevence proti srdečnímu infarktu a mrtvici.

  1. Ochraňují zrak, zlepšují pleť a vlasy

Vitamíny a minerály obsažené v sušených švestkách chrání oči a postarají se o kvalitu pleti a vlasů. Vitamín A je nezbytný pro dobrý zrak, ochraňuje ho proti UV záření, pomáhá při šerosleposti. Vitamíny B, E a H (biotin) zlepšují pružnost pleti, zpomalují její stárnutí a postarají se i o kvalitu a růst vlasů.

  1. Posilují nervy a podporují mentální svěžest

Duševní svěžest, dobré nervy a paměť podporuje především vitamín B, který je v sušených švestkách obsažen téměř v celé své škále. Proti stresu a depresi působí i pektin, forma rozpustné vlákniny, napomáhající tvorbě endorfinů, tzv. „hormonů štěstí“.

  1. Pomáhají při hubnutí

Sušené švestky mají vysoký podíl pektinu, který navozuje pocit zasycení a může tak nahradit potravinové doplňky, které pomáhají při hubnutí. Navíc pektin zpomaluje vstřebávání cukrů, naše tělo pak spaluje tuky mnohem rychleji.

PS: A na závěr jeden jednoduchý recept na šetrné a přírodní projímadlo ze sušených švestek: 7-10 sušených švestek dejte do misky a zalijte vodou. Přes noc nechte louhovat, ráno po probuzení švestky snězte a studený výluh vypijte.