Podzim se pomalu a jistě blíží a s ním i nevlídné počasí, které dokáže pořádně zatočit s naším organismem. Co udělat pro to, aby se nám v chladných podzimních dnech vyhýbaly nemoci, nachlazení, rýmy a chřipky? Právě teď nástává ideální doba, kdy začít posilovat náš imunitní systém. Zkusit to můžeme třeba se zázvorem, který má protizánětlivé, antiseptické, antibiotické a zároveň prohřívací účinky. Ze zázvoru se dají jednoduchým způsobem připravit různé čaje, sirupy, šťávy, kloktadla a koupele účinkující jak preventivně, tak i v období, kdy už Vás nějaké to nachlazení „dostalo“. K jejich přípravě využijete zázvor čerstvý, sušený (buď kousky nebo mletý prášek) anebo kvalitní zázvorový sirup.

Následující jednoduché recepty ze zázvoru využijete při průduškových onemocněních, kašli, rýmě, bolestech v krku, nachlazení i chřipce.

Zázvorové kloktadlo proti bolesti  v krku:

Lžičku mletého zázvoru zalejte asi 2 dl vroucí vody, přidejte lžičku medu a šťávu z asi jedné poloviny citronu, promíchejte, nechejte vychladnout na takovou teplotu, která bude příjemná ke kloktání.

Domácí zázvorový sirup:

Na přípravu domácího zázvorového sirupu budete potřebovat pouze 3 ingredience: čerstvý zázvor, vodu a kvalitní třtinový cukr. Ke 50 – 100 gramům čerstvého (oloupaného) zázvoru nakrájeného na plátky přidejte 1/2 litru vody a 1kg pravého třtinového cukru. Vše vařte asi čtvrt hodiny a nezapomínejte míchat. Poté odstavte z plotny a nechejte částečně vychladnout. Sceďte a plňte do připravených čistých lahví. Domácí zázvorový sirup využijete k dochucení bylinkových nebo i zelených čajů, pokrmů nebo preventivně užívat po lžičkách.

Zázvorový čaj:

Na zázvorový čaj se hodí čerstvý nebo i sušený mletý zázvor. Polovinu kávové lžičky mletého zázvoru nebo necelou kávovou lžičku čerstvě nastrouhaného či nakrájeného zázvoru (bez slupky) zalejte 1/4 litrem vroucí vody, nechejte odstát 5 minut a přeceďte. Čaj můžete dochutit citronem, medem anebo trochu netradičně skořicí a hřebíčkem.

Zázvor v citronové šťávě a medu:

Připravte si prázdnou zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem. Zázvor opatrně oloupejte a nakrájejete na plátky nebo nastrouhejte a naplňte jím polovinu sklenice. Z bio citronů vymačkejte šťávu (měla by být bez pecek) a nalejte do sklenice se zázvorem, tak aby sklenice byla téměř plná. Nakonec přidejte lžíci medu, opatrně promíchejte obsah, sklenici zašroubujte víčkem a uskladněte na chladném místě. Tato zázvorová specialita se užívá každé ráno a večer po lžičkách jako účinná prevence proti virózám, chřipkám a nachlazením.

Zázvorová koupel na promrzlé nohy:

Připravte si lavor nebo jinou nádobu vhodnou na koupel nohou, naplňte hodně teplou vodou, do které přidáte asi 1 lžíci nastrouhaného zázvoru, ponořte nohy na pár minut do zázvorové lázně. Prohřáté nohy pak osušte a udržujte je v teple, ideálně si nazujte teplé ponožky.

P.S.: Máte taky nějaký osvědčený domácí recept, jak využít zázvor k posílení imunity? Podělte se o něj s námi v komentářích.