Víte, že stromy mají v kalendáři svůj svátek?  V České republice se Den stromů slaví 20. října. Tradici oslavovat stromy zavedl „Svaz spolků okrašlovacích“ a první stromová oslava, která svátek stromů zpopularizovala, proběhla v několika českých městech již v dubnu roku 1906.

Ve válečných časech bohužel na takovou iniciativu nebylo ani pomyšlení a za komunistického režimu se myšlenka oslavovat stromy neujala vůbec. O znovuobnovení tradice Dne stromů se zasloužil známý botanik a bývalý ředitel Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK v Praze, RNDr. Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný. Pro první novodobé stromové slavnosti vybrali velmi symbolické a vhodné datum, 20.10. 2000. Proč právě říjen, když se ve světě běžně slaví Dny stromů na jaře nebo v létě? V našich zeměpisných šířkách je přece v říjnu na stromy ta nejúchvatnější podívaná! Ale existuje i další důvod. Smyslem oslav Dne stromů je hlavně to, aby se vysazovaly stromy nové a k tomu je říjen nejvhodnější měsíc v roce.

A jak smysluplně oslavit Den stromů? Můžete se přidat k výsadbě stromů, které v tento den pořádají různá sdružení, spolky, školy nebo odbory městské zeleně a životního prostředí a zemědělství MMZ. Můžete se zúčastnit různých „stromových slavností“, které bývají spojeny s tématickými přednáškami a workshopy. A jestli máte vlastní zahradu, tak můžete zasadit vlastní strom. Nebo se vydejte na výlet do podzimní přírody a obdivujte stromy zahalené do okouzlujícího barevného hávu. Dobijete si tak energii a možná si uvědomíte, proč jsou pro nás stromy důležité a naprosto nenahraditelné.

Se Dnem stromů je úzce spjata oblíbená hlasovací anketa Strom roku, pořádaná Nadací Partnerství. Přesně 20. října, v den svátku stromů, se slavnostně oceňuje vítězný strom. Stromem roku 2017 se stal 230 let starý Ořešák černý z Kvasic na Kroměřížsku, druhé místo získala Lípa srdčitá z Tvrdonic na Břeclavsku a na třetím místě se umístil Dub letní z Ústí nad Labem. Vítězné stromy se dočkají odborného arboristického ošetření a tím pádem mají šanci, že budou zdobit krajinu ještě několik desetiletí a lidé se budou moct dál těšit z jejich krásy. Nezapomeňte proto i další rok přihlásit některý vyjímečný strom z Vašeho okolí  do ankety Strom roku nebo pro jeden z přihlášených hlasovat. Díky zpoplatněnému hlasování se tak stromům dostane péče, jakou si určitě zaslouží.