Sušené švestky, zásobárna látek prospěšných našemu zdraví
I když právě panuje zima a čas, kdy budou na stromech dozrávat švestky je v nedohlednu, můžeme si je dopřát v sušené podobě a využít tak zdraví prospěšné látky v nich obsažené po celý rok. Sušené švestky obsahují vlákninu, vitamíny (A, B, C, E, H, K), minerály a...
Mrkvové koláčky s Bio Chia Muchovníkem
Dnes jsme pekli mrkvové koláčky a jako náplň do nich jsme použili Bio Chia Muchovník. Do těsta jsme nedali žádný cukr a Bio Chia Ovoce od Dr. Hlaváč Delikates také žádný přidaný cukr neobsahuje.
Muchovník, netradiční ovoce z kanadských prérií
Muchovník, netradiční ovoce z kanadských prérií Ochutnali jste někdy plody muchovníku? Tento zvláštní název nemá s mouchami vůbec nic společného, jako muchovník olšolistý se česky jmenuje exotická dřevina s latinským botanickým názvem "Amelanchier alnifolia", která...
Rebarbora, polozapomenutá rostlina ze zahrádek našich babiček
Rebarbora, polozapomenutá rostlina ze zahrádek našich babiček Reveň neboli rebarbora (Rheum rhabarbarum) byla za časů našich babiček a prababiček hojně rozšířená rostlina, kterou byste našli téměř v každé venkovské zahrádce. V současnosti se rebarbora opět dostává do...
Novoroční předsevzetí aneb jak dodržet sliby, které dáváme sami sobě
Také s příchodem každého Nového roku přemýšlíte, jestli by se ve Vašem životě nedalo něco změnit k lepšímu? Bilancujete a dáváte si novoroční předsevzetí, i když už tak trochu tušíte, že dodržet je nebude vůbec snadné? Rozhodujete se, zda máte s něčím pozitivním a...
Hygge, domácí štěstí z Dánska
Hygge je dánská životní filozofie, díky které patří Dánové k nejšťastnějším národům na světě. To nakonec potvrzuje každoroční Zpráva o světovém štěstí (World Happiness Report), pravidelně vyhlašována OSN, kde se Dánsko již několik let objevuje na prvních místech...
Léčivá síla černého rybízu
Jak černý rybíz vypadá a odkud pochází? Černý rybíz (Ribes Nigrum) je statný ovocný keř, dorůstající do výšky okolo 1,5 metru. Plodí drobné bobule tmavě fialové až černé barvy. Řapíkaté, tří až pětilaločné listy černého rybízu mají nezaměnitelné aroma....
Červená řepa, královna kořenové zeleniny
Proč je červená řepa tolik prospěšná pro naše zdraví? Fakt, že se červená řepa řadí k nejzdravější zelenině vůbec, znali již staří Římané, kteří si připravovali pokrmy jak z řepné bulvy, tak z řepných listů. Červená řepa totiž obsahuje nezvykle velké množství...
20. října, den, kdy mají stromy svátek
Víte, že stromy mají v kalendáři svůj svátek? V České republice se Den stromů slaví 20. října. Tradici oslavovat stromy zavedl "Svaz spolků okrašlovacích" a první stromová oslava, která svátek stromů zpopularizovala, proběhla v několika českých městech již v dubnu...
5 skvělých tipů, jak se vypořádat s podzimním splínem a depresí
Podzim je období, kdy se dny rychle krátí, ubývá slunečního světla, teploty postupně klesají a počasí je stále nevlídnější. Sychravé podzimní dny mohou způsobit, že se cítíte unaveně, ospale nebo jste nervózní a podráždění. Na podzim člověk snadno propadne pocitům...
Arónie, černý zázrak plný vitamínů a antioxidantů
Arónie, temnoplodec černý neboli černá jeřabina je nenápadný keř nebo strom, který plodí drobné, černé malvice (tvarem a velikostí jsou podobné bobulím borůvek) skrývající v sobě hotový poklad, jsou totiž plné vitamínů, minerálů, stopových prvků a antioxidačních...
Posilujte imunitu se zázvorem
Podzim se pomalu a jistě blíží a s ním i nevlídné počasí, které dokáže pořádně zatočit s naším organismem. Co udělat pro to, aby se nám v chladných podzimních dnech vyhýbaly nemoci, nachlazení, rýmy a chřipky? Právě teď nástává ideální doba, kdy začít...
K čemu všemu se hodí sušené višně
Napadlo vás někdy, k čemu všemu se hodí sušené višně? Rozhodně je můžete mlsat jen tak samotné, ale víte jak jinak je využít v kuchyni? Máme pro vás pár tipů, jak sušené višně používat k vaření, pečení a doladění jídel. 1. Sušené višně jsou ideální ingredience do...
Jak se dožít sta let aneb tajemství dlouhověkosti kmene Hunza
Také byste se rádi dožili stovky nebo i více let? Inspirujte se zdravým životním stylem a stravovacími návyky příslušníků kmene Hunza. Tento kmen žijící v pohoří Karákóram v severním Pákistánu neměl až donedávna co se dlouhověkosti týče konkurenci, průměrný věk...
7 dobrých důvodů, proč jíst višně
Konzumace višní je prokazatelně dobrou prevencí proti různým chorobám a zdravotním potížím. Višně obsahují vitamíny, minerály, flavonoidy a anthokyaniny, které si s různými neduhy umí dobře poradit. Znáte ty nejdůležitější důvody, proč višně přidat do svého jídelníčku...
5 přírodních alternativ pro zdravější slazení
Používáte ke slazení obyčejný bílý cukr, přestože se všude mluví o tom, jak je zdraví škodlivý? Bílý cukr se vyrábí z cukrové řepy, je chemicky rafinován, neobsahuje žádné látky a živiny prospěšné pro organismus a jeho jediným přínosem je to, že dokáže potraviny...
Odlišnosti mezi sířeným a nesířeným sušeným ovocem
Když si kupujete sušené ovoce, sáhnete raději po tom sířeném nebo nesířeném? Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly a jak sířené ovoce ošetřit, aby bylo bezpečné ke konzumaci? Většina sušeného ovoce v nabídce běžných supermarketů je téměř jistě sířeno, to znamená, že...
Lidé se více zajímají o kvalitu jídla, spotřeba biopotravin roste
Ministr zemědělství Marian Jurečka uvedl k tiskové zprávě Ministerstva zemědělství o trhu s biopotravinami v České republice v roce 2015: „Jsem rád, že lidé stále více přemýšlí nad tím, co jedí, a více se snaží nakupovat opravdu kvalitní zboží. Český trh je z velké...