Arónie, temnoplodec černý neboli černá jeřabina je nenápadný keř nebo strom, který plodí drobné, černé malvice (tvarem a velikostí jsou podobné bobulím borůvek) skrývající v sobě hotový poklad, jsou totiž plné vitamínů, minerálů, stopových prvků a antioxidačních látek.

Jak přesně arónie vypadá?

Arónie je opadavý, nevysoký keř nebo strom, dorůstající do výšky okolo 2 metrů, lesklé listy jsou tvarem podobné višním. Květy arónie jsou bílé, někdy až narůžovělé a jsou uspořádány do chocholičnatého květenství. Kvete začátkem léta a plody, což jsou drobné černé malvice o velikosti až 1,5 cm, začínají dozrávat od začátku září.

Odkud arónie pochází?

* Původním domovem arónie je východní část Severní Ameriky, kde dobře znali její léčivé vlastnosti a do pokrmů ji přidávali místní indiáni. Do Evropy se dostala teprve na začátku 18. století. O rozšíření arónie po Evropě se zasloužil hlavně ruský biolog a šlechtitel ovoce I. V. Mičurin, díky kterému se arónie začala v jeho domovině pěstovat ve velkém a byla využívána jako potravinářské barvivo a léčivo.

* Zpevňuje cévy

* Snižuje hladinu cholesterolu

* Posiluje imunitu

* Má silné antioxidační účinky

* Léčí vysoký tlak

* Má protirakovinové účinky

* Slouží k prevenci onemocnění jater

* Pomáhá předcházet stárnutí organismu

V jaké formě se dá arónie užívat?

Doporučuje se, že by se arónie měla ideálně užívat čerstvá a nijak neupravená, konzumovat buď přímo čerstvě natrhané plody nebo vylisovanou šťávu z plodů. Chuť těchto černých bobulek je však tak trpká, že se najde jen málokdo, kdo toto doporučení dodrží (mimochodem anglicky se arónie řekne chokeberry a „choke“ znamená dávit se). Snad proto najdete v současné době na trhu celou řadu aróniových produktů, které jsou zpracované tak, aby bylo jejich užívání příjemnější. Jedná se např. o džemy, povidla, sirupy, sušené arónie, kompoty, nápoje, vína a likéry.

Dá se arónie pěstovat i v našich podmínkách?

Arónie se dá velmi dobře pěstovat i v našich zeměpisných šířkách jako keř nebo strom, je nenáročná na půdu, daří se jí na slunci a v polostínu, velmi dobře snáší i mrazy a je odolná proti škůdcům a chorobám. O arónii není potřeba nijak zvlášť pečovat, není nutné ani zastřihávat větvě. Vhodná doba k výsadbě arónie je na podzim, od začátku října do poloviny listopadu. Keř dorůstá do výšky asi 2 metry, strom vyroste jen o něco víc, proto je arónie vhodná i do menších zahrad. Plody začínají dozrávat již začátkem září a pokud si na celé, většinou bohaté úrodě, nepochutnají ptáci dříve než ji stačíte zpracovat, tak vydrží na stromě až do prvních mrazů.