Když si kupujete sušené ovoce, sáhnete raději po tom sířeném nebo nesířeném? Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly a jak sířené ovoce ošetřit, aby bylo bezpečné ke konzumaci?

Většina sušeného ovoce v nabídce běžných supermarketů je téměř jistě sířeno, to znamená, že obsahuje konzervační činidlo oxid siřičitý. Jde o bezbarvý, štiplavě zapáchající a zdraví škodlivý plyn, který vzniká hořením síry. Proč se tedy oxid siřičitý používá u sušeného ovoce?

Ten hlavní důvod, proč bývá sušené ovoce sířeno je ten, že ovoce po použití oxidu siřičitého nezhnědně a zachová si svou autentickou barvu. Jako příklad si vezměme třeba sušené meruňky, u kterých patrně na první pohled poznáte, zda jsou sířené či nikoliv. Meruňky sířené mají jasně žlutou až oranžovou barvu a struktura jejich povrchu vypadá lákavě. Jediná výhoda sířeného sušeného ovoce spočívá v tom, že takto ošetřené ovoce nebude mít plísně a obsahovat roztoče nebo bakterie. Nesířené sušené meruňky naopak nevypadají napohled příliš atraktivně, mají nahnědlou barvu, povrch působí víc scvrkle a seschle, ale jejich chuť je výraznější a při jejich konzumaci se nemusíte bát žádného zdravotního ohrožení. Po kterých z nich byste v obchodě sáhli, když vezmete v úvahu, že u ovoce ošetřeného oxidem siřičitým prokazatelně existují zdravotní rizika?

Rozhodnete-li se sáhnout po sířeném sušeném ovoci, mějte na paměti, že může způsobovat zdravotní komplikace jako žaludeční nevolnosti, kašel z důvodu podráždění průdušek nebo i žlučníkové a astmatické záchvaty (vše samozřejmě záleží na citlivosti každého jedince). Těmto zdravotním nepříjemnostem se dá předejít, když sířené ovoce před konzumací namočíte na pár desítek minut do horké vody, následně je potom opláchnete a osušíte.

Zda je sušené ovoce sířené nebo nesířené, by mělo být jasné z každého obalu, ve kterém jej zakoupíte. Buď je na obale přímo napsáno, že je sířeno nebo, že obsahuje konzervační činidlo E220. Rozhodnutí, zda si takový výrobek zakoupíte už je jen a jen na vás samotných.

Tak jakou variantu sušeného ovoce si příště vyberete? Těm z vás, kteří preferujete  zdravou kvalitu a ještě navíc v bio, doporučujeme bio sušené ovoce od Dr. Hlaváče, v naší inovativní delikatesní řadě najdete bio sušené ovoce, vypěstované v ekologických sadech. Ochutnejte naše sušené „Bio Jablka“, „Bio Meruňky“, „Bio Višně“.