Používáte ke slazení obyčejný bílý cukr, přestože se všude mluví o tom, jak je zdraví škodlivý? Bílý cukr se vyrábí z cukrové řepy, je chemicky rafinován, neobsahuje žádné látky a živiny prospěšné pro organismus a jeho jediným přínosem je to, že dokáže potraviny osladit. Je to v podstatě jen čistá sacharóza, jeden gram bílého řepného cukru má energetickou hodnotu 16,8 kJ, což je při větší spotřebě cukru doslova kalorická bomba. Zkuste běžný cukr nahradit přírodními prostředky a osladit si svoje oblíbené pokrmy a nápoje zdravějším způsobem. Po kterém náhradním sladidle sáhnete?

1. Třtinový cukr

Třtinový cukr je o něco zdravější alternativa oproti klasickému bílému cukru. Ve třtinovém cukru vyráběném z cukrové třtiny je na rozdíl od řepného cukru obsažena melasa, která se do něj nepřidává při výrobě, ale je obsažena přímo v cukrové třtině. Třtinová melasa je zdrojem zdraví prospěšných minerálních látek, jedná se ale pouze o malé množství. Avšak pozor! Energetická hodnota třtinového cukru je v podstatě shodná s hodnotou řepného cukru (16,82 kJ/1g). Jestli držíte dietu nebo si hlídáte váhu, tak s třtinovým cukrem kýženého efektu nedosáhnete.

2. Med

Med je kvalitní přírodní sladidlo, které se používá k dochucování pokrmů už po několik staletí. V medu jsou obsaženy  vitamíny, enzymy, minerální látky, uhličitany a polyfenoly. Díky polyfenolům má med antioxidační účinky , které zamezují negativním účinkům stresu a preventivně působí proti rakovině tlustého střeva. O tom, že je med zdravé a léčivé, čistě přírodní sladidlo, se přesvědčíte jenom tehdy, když s ním budete sladit dlouhodobě. Z hlediska energetického je med potravina, díky které nezhubnete, energetická hodnota jednoho gramu medu je 13,94 kJ.

3. Sirup z agáve

Agávový sirup se získává z dužnatých listů sukulentní rostliny agáve, jejímž přirozeným domovem je Střední Amerika a zejména pak Mexiko. Sirup z agáve je bohatý na fruktózu, je tedy sladší než cukr a při doslazování pokrmů ho nebudete potřebovat tolik (1 hrnek cukru nahradíte 1/2 až 3/4 hrnkem agávového sirupu). Hodí se k přípravě teplých i studených pokrmů a má velkou výhodu v tom, že jeho aroma není nijak výrazné, výsledná chuť Vašeho oblíbeného jídla tak zůstane beze změn. Díky vysokému podílu fruktózy a naopak nízkému obsahu sacharózy a především díky inulinu je agávový sirup doporučován některým diabetikům (diabetikům se doporučuje konzultovat používání agávového sirupu s lékařem) a všem, kdo dodržují redukční dietu. 1 gram agávového sirupu má energetickou hodnotu okolo 12 až 13 kJ.

4. Stévie

O tom, jak sladká je stévie, se už dávno přesvědčili jihoameričtí indiáni, když si touto rostlinou, kterou nazývali „sladká tráva“, doslazovali čaje. Stévie totiž obsahuje přírodní sladidlo steviosid, které je až 300 krát sladší než sacharóza. Přitom neobsahuje žádné kalorie, je proto vhodná i pro diabetiky (pro diabetiky je vždy lepší používání stévie jako sladidla předem prodiskutovat s lékařem) a bez výčitek s ní můžete sladit při dietě. Stévie ovšem nemusí vyhovovat každému, má výraznou sladkou chuť, přitom ale zvýrazňuje i hořkost dochucovaných nápojů a pokrmů.

5. Javorový sirup

Javorový sirup je vlastně míza, která po navrtání kmene vytéká z javoru cukrového a následně je zahuštěna jejím zahřátím. Tradičně se vyrábí v Severní Americe, zejména v Kanadě. V javorovém sirupu je obsažena voda, sacharóza, organické kyseliny, minerální látky (vápník, draslík, mangan a zinek) a další látky (např.vanilin – krystalická látka sladké chuti, aminokyseliny). Javorový sirup se hodí k dochucení jen některých pokrmů (např. na lívance, palačinky nebo poháry), protože má výraznou, oříškově medovou chuť. Při hubnutí jím cukr nahradit můžete, energetická hodnota kvalitního javorového sirupu se pohybuje okolo 10 kJ na gram (podle druhu sirupu) a je tedy nižší než běžný cukr. Před nákupem si proto pečlivě prostudujte etiketu.