Cítíte se unaveni, docházejí vám síly a máte pocit, že dnes pravděpodobně nedokážete dokončit to, co jste si naplánovali? Sáhněte po chia semínkách, superpotravině, kterou znali už bájní Aztékové. A tato potravina dodávající tělu tolik potřebnou energii se jim osvědčila natolik, že i dnes bývá často označována jako pokrm aztéckých válečníků a běžců. Chia semínka totiž obsahují velké množství vlákniny, antioxidanty, omega mastné kyseliny 3a 6, minerálů a bílkovin.

Drobounká, oválná semínka rostliny šalvěje hispánské (salvia hispanica), která roste v horských oblastech Střední Ameriky, mají jedinečnou vlastnost absorbovat tekutiny. Každé semínko na sebe dokáže navázat tolik tekutiny, že se jeho objem zvětší až na dvanáctinásobek toho původního. To znamená, že nás chia semínka nejen nabijí energií, ale také zasytí a zaženou pocit žízně.

Doporučená denní dávka semínek chia se pohybuje mezi 15 až 25 gramy, to odpovídá jedné až dvěma polévkovým lžícím.

Zapomeňte na energy drinky a místo nich si raději přidejte chia semínka do svého oblíbeného jídla. Pokrmy jimi můžete jednoduše posypat (ideálně snídaňové kaše, jogurty nebo müsli) nebo jimi vylepšit nápoje. Jednoduchý chia gel  (stačí pouze smíchat chia semínka s vodou v poměru 1:10 a nechat pár minut nabobtnat) se dá různě dochutit a jíst samotný nebo přidávat do pokrmů, kde dokáže nahradit vejce a olej.

K dokonalé snídani si Vám dovolujeme doporučit bio ovocné delikatesy Dr. Hlaváč, obohacené o chia semínka – „Bio Chia Jahoda, Bio Chia Borůvka, Bio Chia Višeň, Bio Chia Meruňka„. Dobrou a zdravou chuť!