Muchovník, netradiční ovoce z kanadských prérií

Ochutnali jste někdy plody muchovníku? Tento zvláštní název nemá s mouchami vůbec nic společného, jako muchovník olšolistý se česky jmenuje exotická dřevina s latinským botanickým názvem „Amelanchier alnifolia“, která pochází ze Severní Ameriky a plodí drobné bobule, tvarem i chutí podobné borůvkám. Plody, ale také dřevo, kůru, květy a listy muchovníku olšolistého uměli velmi efektivně využívat američtí indiáni. Snad právě proto se muchovníku mnohem častěji říká indiánská borůvka. Setkat se můžete i s označením aljašská borůvka nebo rozinkový strom.

Kde je muchovník doma?

Původním domovem muchovníku olšolistého je Severní Amerika, tedy oblasti Kanady, Aljašky a USA. V jazyce domorodých obyvatel národa Cree se muchovník jmenoval misaskwatomina a základ tohoto indiánského slova se dochoval až dodnes v názvech některých severoamerických provincií a měst (Saskatoon, Saskatchewan). Indiáni si muchovníku velmi cenili a kromě plodů, které přidávali do energeticky výživného sušeného masa známého jako pemikan, využívali i sušenou kůru, květy a listí k léčebným účelům. Ani dřevo z muchovníku nepřišlo nazmar, sloužilo k výrobě šípů nebo rybářských prutů. V současnosti jsou největšími producenty muchovníku kanadské provincie Alberta, Saskatchewan a Manitoba.

Jaké látky prospěšné pro naše zdraví muchovník obsahuje a na jaké neduhy se nejlépe hodí?

Bobule muchovníku obsahují spoustu vitamínů (C, E, K a provitamin A), minerálů (draslík, hořčík, mangan, vápník, zinek, železo) a především barvivo anthokyan, které působí jako antioxidant, ochraňuje buňky před volnými radikály a přispívá tak k prevenci nádorových onemocnění, šedého zákalu, Alzheimerově a Parkinsonově chorobě. Vitamín C podporuje imunitu a pružnost cév, vitamín E přispívá k snižování krevního tlaku a k tvorbě červených krvinek. Provitamin A dodá pevnost a zdraví kostem, vlasům a kůži, vitamín K pomáhá při prevenci osteoporózy.

Dá se muchovník pěstovat u nás?

Muchovník je dřevina vhodná i do našich klimatických podmínek, dokáže odolat větším mrazům a v létě dobře snáší sucho. Je dobře odolný vůči škůdcům a chorobám. Pěstování muchovníku je nenáročné, při výsadbě však pamatujte na to, že  kolem sebe bude potřebovat větší prostor. Zasadit si můžete buď keř nebo strom, které se podle potřeby seřezávají podobně jako rybíz. Osvědčenými odrůdami muchovníku olšolistého (z hlediska chuti plodů a výnosnosti) jsou „Northline“, „Smoky“, „Martin“ a „Thiessen“. Muchovník začíná plodit už třetím rokem po výsadbě a má bohaté výnosy, někdy i více než 10 kg plodů z jednoho keře nebo stromu.

Muchovník kvete od dubna do května působivými bílými květy. Plodem je tmavě modrá, purpurově červená až téměř černá malvice velikosti do 1,5 cm v průměru,  dozrává průběžně během června a července. Na podzim se rudě zbarvený muchovník stává okrasou každé zahrady.

V České republice se pěstuje muchovník olšolistý v ekologických sadech nedaleko podhorského městečka Úpice v Podkrkonoší. Právě z ekofarmy „Bormato“ pochází bobule muchovníku v ovocné delikatese Bio Chia Muchovník od Dr. Hlaváč Delikates.

Jak využít plody muchovníku?

Ideální je dopřát si plody muchovníku čerstvé, můžete si je přidat do jogurtu, tvarohu, smetany a různých kaší. Vynikající jsou v koláčích, kde dokonale nahradí klasické borůvky. Skvěle se hodí k přípravě džemů, kompotů, sirupů, likérů a „vína“. Sušenými plody muchovníku se dají nahradit rozinky.

PS: A jeden jednoduchý recept z plodů muchovníku na závěr:

Tekutá poleva (topping) na zmrzlinu z plodů muchovníku:

* 2 šálky čerstvých plodů muchovníku olšolistého, nasekaných na kousky

* 1 šálek vroucí vody

* 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

* 3/4 šálku krystalového cukru

* šťáva z 1 citronu (bez pecek)

Do pánve nalejte vroucí vodu, vložte do ní nakrájené plody muchovníku a znovu přiveďte k varu. Cukr smíchejte s kukuřičným škrobem a postupně přisypávejte do pánve. Vařte na mírném ohni dokud poleva nezhoustne. Nakonec přilijte citronovou šťávu a nechte zchládnout. Tekutou polevou z plodů muchovníku můžete ozdobit zmrzlinu, ovocné poháry se šlehačkou, lívanečky nebo palačinky.