Podzim je období, kdy se dny rychle krátí, ubývá slunečního světla, teploty postupně klesají a počasí je stále nevlídnější. Sychravé podzimní dny mohou způsobit, že se cítíte unaveně, ospale nebo jste nervózní a podráždění. Na podzim člověk snadno propadne pocitům smutku a ztratí tolik potřebnou pozitivní energii do života. Tyto nepříjemné pocity se nejčastěji označují jako podzimní splín nebo deprese.

A jak se můžete s podzimním splínem jednoduše vyrovnat? Inspirujte se následujícími tipy, které Vám v podzimních sychravých dnech pomohou zvednout náladu !

  1. Udělejte si doma útulno

Obklopte se doplňky a dekoracemi, které vytvoří z Vašeho domova útulné hnízdečko, kde se budete cítit příjemně. Není nic lepšího než se zachumlat do hřejivé deky, opřít se o pohodlné polštáře a číst oblíbenou knihu nebo sledovat filmy, na které v létě nebyl čas. Nezapomeňte rozsvítit lampy, lampičky, svíčky a dekorativní světelné řetězy nebo třeba rozdělejte oheň v krbových kamnech (pokud patříte mezi ty šťastné, co je doma mají). Dostatek světla je v podzimním období doslova lékem na lidskou psychiku a navíc útulnost Vašeho domova ještě umocní. Provoňte si byt vůněmi, které přispívají k dobré náladě, jen pár kapek levandulového nebo borovicového esenciálního oleje v aromalampě se postará o Vaši lepší náladu.

  1. Uvařte si prohřívací jídlo

Do podzimního jídelníčku zařaďte tzv. zahřívací potraviny, které Vaše tělo prohřejí a navíc podpoří i obranyschopnost organismu. Připravujte si proto rozličné obilné kaše (ovesné, pohankové, jáhlové, špaldové…) dochucené např. medem, nedoslazovaným sušeným ovocem, oříšky, semínky nebo kvalitní ovocnou směsí (vyzkoušejte novinku od Dr. Hlaváč Delikates BIO CHIA OVOCE = bio ovoce bez přidaného cukru, přirozeně zahuštěné díky chia semínku). Mezi prohřívací potraviny patří také mnoho druhů zeleniny, která by měla být v podzimním období tepelně upravena, jinak nebude mít zahřívací schopnost. Ideálními surovinami jsou mrkev, pórek, dýně, červená řepa, zelí, kapusta, cibule a česnek, ze kterých připravíte zdravé teplé saláty, polévky nebo přílohy. Prohřívací účinky má i některé koření, tak nezapomínejte pokrmy pořádně okořenit pepřem, chilli, hřebíčkem nebo skořicí. Vitamíny získávejte z ovoce, které dozrává na podzim (švestky, hrušky, jablka, hrozny), naopak omezte konzumaci tropického ovoce a citrusových plodů.

  1. Dopřejte si více spánku

Je prokázáno, že na podzim potřebuje lidský organismus více spánku. Noci jsou dlouhé a je přirozené spát déle než v jiných obdobích roku. Ideální doba spánku je 7 až 8 hodin denně, v podzimním období se doporučuje dobu spánku prodloužit o další 1 až 2 hodiny. Dopřejte si minimálně 7 až 8 hodin spánku, ale klidně i další dvě hodiny navíc.

  1. Hýbejte se

Nezapomínejte na pohyb! A to ani v podzimních plískanicích, kdy se Vám vůbec nechce vyjít z domu. Pořiďte si třeba permanentku do fitka, zapište se na lekce jógy, choďte pravidelně plavat nebo začněte navštěvovat taneční kurzy. A když se počasí umoudří a na chvíli vysvitne sluníčko, proběhněte se parkem nebo lesem a nezapomeňte při tom obdivovat nádherně zbarvené podzimní listí.

  1. Nebuďte samotáři

Vyhýbejte se samotě a na podzim to platí obzvlášť. Stýkejte se proto častěji s rodinou a přáteli, navštěvujte společně kina, divadla a koncerty nebo prostě vyrazte jen tak na skleničku. Za příznivého počasí se vydejte na procházku do přírody nebo s dětmi pouštějte draka. A když přece jen budete muset zůstat sami doma? Věnujte se jakékoliv činnosti, u které se zabavíte a udělá Vám radost. Co tak zkusit uvařit vynikající jídlo podle nového receptu, namalovat obraz, vymalovat mandalu, uplést šálu nebo se naučit další cizí jazyk?