Také byste se rádi dožili stovky nebo i více let? Inspirujte se zdravým životním stylem a stravovacími návyky příslušníků kmene Hunza. Tento kmen žijící v pohoří Karákóram v severním Pákistánu neměl až donedávna co se dlouhověkosti týče konkurenci, průměrný věk příslušníků kmene Hunza byl totiž rovných 100 let. Co byste museli udělat pro to, abyste si o pár desítek let prodloužili život tak jako kdysi Hunzové?

  1. Kmen Hunza obývá horské údolí, kde je absolutně čistý vzduch…proto byste i vy museli žít v takovém prostředí, kde se dá dýchat zdravý, horský vzduch nebo alespoň o dovolených a víkendech vyměnit znečištěný městský vzduch za zdravé horské povětří.
  2. Hunzové jedí většinou jen vegetariánskou stravu, kterou si občas zpestří jehněčím nebo kuřecím masem. Podmínkou ovšem je, že všechny suroviny, které jí nebo z nich vaří, si sami vypěstovali… proto byste i vy museli vařit takové pokrmy, u nichž byste si byli jistí, že suroviny potřebné k jejich přípravě nebyly nijak chemicky ošetřeny.
  3. Hunzové ví, proč mezi je jejich nejoblíbenější ovoce patří meruňky. Snad každá rodina má meruňkový sad, na který je náležitě hrdá. Věří, že toto ovoce je mimořádně zdravé, proto konzumují meruňky čerstvé, meruňky sušené a v období půstu popíjí nápoj ze sušených meruněk… proto i vy přidejte meruňky do svého každodenního menu, zpomalíte tím stárnutí organismu, omladíte pleť a pravděpodobně se vám zlepší i nálada.
  4. Příslušníci kmene Hunza ještě nedávno denně nachodili pěšky desítky kilometrů, těžce pracovali, aby si vypěstovali veškerou potravu a díky tomu byli v vždy v dobré kondici…proto byste i vy museli věnovat velkou část svého volného času pohybu a nějaké aktivní činnosti.
  5. Hunzové se koupávají v horském, křišťálově čistém a ledovém jezeře, studená voda prospívá pokožce a utužuje jejich zdraví. Vodu z jezera dokonce pijí a připravují si z ní speciální bylinkový čaj…proto byste i vy měli pravidelně posilovat svoji imunitu otužováním a dbát na kvalitu vody, kterou běžně pijete.

Nestálo by za to, pokusit se řídit třeba jen jedním z pravidel kmene Hunza a mít naději, že si tak prodloužíte život, když ne o desítky, tak aspoň o pár let?

PS: Podle posledních vědeckých výzkumů se v současné době příslušníci kmene Hunzů nedožívají tak vysokého věku jako v nedávné minulosti a začínají se u nich projevovat dnes tolik rozšířené civilizační choroby. Je to s největší pravděpodobností tím, že i tohoto kdysi zdravě žijícího a víceméně izolovaného kmene, se dotknuly kulturní „nešvary“ (cigarety, alkohol,..) a jiné výdobytky současné civilizace (mobily, snadnější dostupnost nákupu většinou průmyslově vyráběných potravin).