Konzumace višní je prokazatelně dobrou prevencí proti různým chorobám a zdravotním potížím. Višně obsahují vitamíny, minerály, flavonoidy a anthokyaniny, které si s různými neduhy umí dobře poradit. Znáte ty nejdůležitější důvody, proč višně přidat do svého jídelníčku a udělat něco dobrého pro své zdraví?


1. Višně pomáhají srdci

Višně obsahují flavonoidy, rostlinné antioxidanty, které přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob. Višně pomáhají udržet srdce zdravé a mají příznivý vliv na pružnost a zpevnění cévních kapilár.


2. Višně se postarají o lepší spánek

Ve višních se v hojné míře vyskytuje melatonin, hormon, který se postará o kvalitnější a delší spánek. Pravidelná konzumace višní před spaním zlepšuje spánek, stačí vypít skleničku višňového džusu, sníst hrstku čerstvých nebo kvalitních nedoslazených sušených višní.


3. Višně mají dobrý vliv na klouby

Flavonoidy obsažené ve višních dokážou zmírnit bolest při revmatoidní artritidě nebo dně. Snižují hladinu kyseliny močové v krvi a velmi zjednodušeně by se dalo říct, že mají podobně protizánětlivé účinky jako třeba aspirin.


4. Višně přispívají k očistě organismu od škodlivin

Pravidelné pojídání višní pomůže vyčistit organismus od škodlivin, višně totiž mají schopnost vázat na sebe látky škodící lidskému organismu a tělo je pak schopné snadněji je vyloučit.


5. Višně ochrání Vaši imunitu

Višně obsahují velké množství vitamínu C, ale i dalších vitamínů, které přirozeně zvyšují obranyschopnost organismu.


6. Višně pomáhají s hubnutím

Višně umí neutralizovat tuky v těle a pomáhat v boji s nadváhou. Při redukční dietě se doporučuje konzumovat višně čerstvé a pokud jsou sušené nebo konzervované, pak zásadně višně nedoslazované. V lékárnách je dostatek potravinových doplňků na bázi višní, které podpoří boj s nadbytečnými kilogramy.


7. Višně zlepšují paměť

Višně jsou plné anthokyaninů, rostlinného barviva, které vylepšuje paměť a mozkové funkce. Jsou proto dobré jako prevence Alzheimerovy choroby. Ocení je i studenti ve zkouškovém období, višně jim totiž pomohou s tolik potřebnou koncentrací paměti.

Nyní už znáte 7 dobrých důvodů, proč by višně neměly chybět na Vašem jídelníčku.  A pokud právě není višňová sezóna, neváhejte sáhnout po kvalitních a nedoslazovaných, nejlépe bio sušených višních,  jejichž konzumace má na lidské zdraví stejně tak blahodárný vliv.