Také s příchodem každého Nového roku přemýšlíte, jestli by se ve Vašem životě nedalo něco změnit k lepšímu? Bilancujete a dáváte si novoroční předsevzetí, i když už tak trochu tušíte, že dodržet je nebude vůbec snadné? Rozhodujete se, zda máte s něčím pozitivním a novým začít nebo naopak s něčím špatným skončit? Začít cvičit, zdravěji jíst, zhubnout, vzdát se některého ze zlozvyků nebo se něčemu novému naučit?

Potom podle průzkumu jedné bankovní společnosti patříte mezi 31 % obyvatel České republiky, kteří se právě na Nový rok odhodlali udělat ve svém životě nějaké zásadní rozhodnutí pro změnu. Z průzkumu například vyplývá, že ženy a muži mají o novoročních předsevzetích zcela jiné představy. Ženy preferují odhodlání více cvičit, muži zase dát si do pořádku osobní vztahy. Zajímavé jsou i rozdíly v předsevzetích v rámci jednotlivých regionů v ČR, na Moravě lidé upřednostňují spíše vzdělávání a osobní růst a v hlavním městě republiky vedou mezi předsevzetími cvičení a sportovní aktivity.

Co pomůže, aby se z novoročního předsevzetí nestalo jen pouhéání?

 


★ Dávejte si jen taková předsevzetí, která se dají splnit

Popřemýšlejte, zda je Vaše předsevzetí reálné a uskutečnitelné. Dá rozum, že se Vám asi nepodaří zhubnout 20 kg za měsíc nebo se naučit plynně mluvit cizím jazykem už za 3 měsíce. Vybírejte si proto jen dosažitelné cíle, v opačném případě nejspíš skončíte s plněním předsevzetí již v polovině února.


★ Předsevzetí si pečlivě naplánujte

Když už jste si to svoje předsevzetí pečlivě vybrali, začněte stejně tak pečlivě plánovat. Otevřete si svůj diář a upřímně sami sobě řekněte kolik času denně nebo týdně hodláte vymezit pro plnění svého cíle. Určete si i konkrétní datum, do kterého chcete své předsevzetí uskutečnit.

Cíl bez plánu je jen pouhéání. Antoine de Saint Exupéry


★ Začněte plnit předsevzetí pomalu a postupně

Do plnění svého předsevzetí se nevrhejte „po hlavě“, ale začněte hezky postupně. Kdybyste hned na začátku nabrali vražedné tempo, pravděpodobně to dlouho nevydržíte a své předsevzetí brzy vzdáte. Jestliže chcete pravidelně cvičit, jděte na to krok za krokem, ze začátku cvičte třeba jen pět minut a čas cvičení postupně prodlužujte. Pokud jste se rozhodli, že budete jíst zdravě nebo je Vaším záměrem zhubnout pár kilogramů a dosud jste byli typičtí jedlíci české kuchyně, začněte také postupně. Vyměňte slazené nápoje za vodu, tučná masa za libová, přeslazené marmelády za ty bez přidaného cukru a bílé pečivo za celozrnné. Časem zjistíte, že přidávat zdravé potraviny do svého jídelníčku je pro Vás úplně přirozené.


★ Buďte trpěliví a vytrvalí

Aby se z předsevzetí stal zvyk, musíte se překonat a vydržet u svého záměru minimálně 3 měsíce.

Když nás opouští naděje, držme se trpělivosti.❞ Thomas Fuller


★ Požádejte své blízké o podporu

Svěřte své odhodlání rodině a přátelům a požádejte je o povzbuzení a podporu. S pocitem, že Vám někdo přeje úspěch a podporuje Vaše odhodlání, se bude plnit i náročné předsevzetí mnohem snadněji. Nebo rovnou někoho z blízkých požádejte, aby se k Vám přidal, vždyť  „ve dvou se to lépe táhne“.

PS: Ať se všechna Vaše předsevzetí v novém roce 2018 vyplní a úspěšně dojdete k vysněnému cíli!

 

*Zdroj průzkumu: https://www.equabank.cz/n/zeny-chteji-v-novem-roce-vice-cvicit-muzi-zase-vyresit-sve-osobni-vztahy