Proč je červená řepa tolik prospěšná pro naše zdraví?

Fakt, že se červená řepa řadí k nejzdravější zelenině vůbec, znali již staří Římané, kteří si připravovali pokrmy jak z řepné bulvy, tak z řepných listů. Červená řepa totiž obsahuje nezvykle velké množství vitamínů, minerálů, stopových prvků a dalších zdraví prospěšných látek, které regenerují organismus a zvyšují jeho obranyschopnost. Řepa dodá pevnost vlasům, nehtům a pleti, postará se o zpevnění a pružnost cév, ale také o celkovou duševní pohodu. Velmi doporučovaná je konzumace řepy v těhotenství, protože chrání dítě před vývojovými vadami a dodává mu potřebnou výživu. Látky obsažené v červené řepě pomáhají při vysokém tlaku, arterioskleróze i křečových žilách, regenerují játra, snižují cholesterol a pozitivně působí při léčbě rakoviny.

V jaké formě se dá červená řepa konzumovat?

* Syrová červená řepa

Červenou řepu je ideální jíst za syrova, protože tak do sebe dostanete úplně nejvíc léčivých a prospěšných látek, které řepa obsahuje. Syrová červená řepa se hodí především do salátů nebo k přípravě čerstvých šťáv a smoothies (zkuste řepu do smoothie zkombinovat s mrkví, jablkem, banánem a malinami).

* Tepelně upravená červená řepa

Červená řepa se nejčastěji konzumuje tepelně upravená. Můžete ji uvařit, upéct, ugrilovat nebo konzervovat a použít ji k přípravě rozmanitých a velmi zdravých pokrmů. Velké plus je, že červená řepa po tepelné úpravě téměř neztrácí vitamíny, minerály a jiné užitečné látky v ní obsažené a je nutričně stejně hodnotná jako ta syrová. Navíc bude po tepelné úpravě poživatelná a chutná i pro ty, kteří by ji zasyrova nesnědli.

* Potravinové doplňky

V lékárnách, prodejnách zdravé výživy a kvalitních potravin je možné zakoupit různé potravinové doplňky z červené řepy, ať už ve formě sirupů, melasy, tablet, chipsů nebo sušeného prášku.

Jak naložit s červenou řepou v kuchyni?

Červená řepa má v teplé i studené kuchyni široké využití. Z bulvy se dají připravit saláty, předkrmy, polévky, hlavní jídla, přílohy, nápoje, pomazánky, zavařeniny, ale i sladké dezerty. Své využití mají i řepné listy, které se dají dusit podobně jako špenát nebo přidat do salátů a polévek.

Pokud se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, tak při nakupování řepy vybírejte ty menší a mladší kusy, které budou v pokrmech mnohem chutnější. Na zpracování červené řepy se vybavte jednorázovými rukavicemi, zabráníte tak obarvení rukou červeným barvivem.

Řepu, kterou budete připravovat za studena nejprve zbavte kořene i listů, pečlivě omyjte a oloupejte, poté ji nastrouhejte nebo nakrájejte na velmi tenké plátky nebo jiné tvary, které budou tvořit základ pokrmu. Pro tepelnou úpravu řepu také omyjte, odstraňte z bulvy kořen i listy a vařte ve vodě do změknutí, oloupejte až po uvaření. Červenou řepu můžeme také upéct v troubě, nejprve ji také zbavte listů a kořene, omyjte a oloupejte, nakrájejte na požadovaný tvar, osolte, přidejte i oblíbené bylinky, zakápnětě olivovým olejem a pečte asi 45 minut na 200°C až do změknutí.

 

* Polévky z červené řepy

Snad nejznámější polévkou z červené řepy je boršč (vydatná polévka s řepou, kysaným zelím a hovězím masem, podávaná mnohdy jako hlavní jídlo), který se tradičně vaří v zemích východní Evropy. Ze syrové nebo vařené a oloupané červené řepy ale můžete uvařit i mnohem jednodušší polévky,  do kterých přidáte pouze další druhy kořenové zeleniny, brambory, cibuli, koření a ve finále ji dozdobíte zakysanou smetanou.

 

* Saláty, předkrmy a přílohy z červené řepy

Saláty z červené řepy se dají připravit jak z bulvy vařené nebo pečené, tak i z bulvy syrové. Velmi jednoduchý, zdravý a chutný je třeba řepný salát s jablky, zelím a křenem. Luxusně vypadat a chutnat bude salát ve středomořském stylu , tzv. „Carpaccio z červené řepy“, na jeho zhotovení budete potřebovat velmi tenké plátky pečené řepy, kozí sýr, rukolu a olivový olej.

* Červená řepa jako hlavní chod

Jako hlavní jídelní chod se červená řepa hodí jak pro vegetariány, tak i pro ty, co dají přednost variantě s masem. Vegetariánům budou jistě chutnat těstoviny nebo rizoto s červenou řepou. Příznivci masitých pokrmů mohou zase usmažit nebo ugrilovat karbanátky z mletého masa s přídavkem červené řepy. 

* Pomazánky z červené řepy

Červená řepa se hodí i na pomazánky. Stačí řepu oloupat, upéct  v troubě do měkka, nastrouhat na hrubém struhadle a promíchat s bílým přírodním jogurtem, nasekanou mátou, olivovým olejem a ve finále dochutit solí, pepřem a červeným vinným octem. 

* Sladká tečka z červené řepy

Koláč nebo buchtu z červené řepy si asi dokáže představit málokdo, ale když si nějaký upečete, budete překvapeni, jaký úspěch bude mít. Řepa se bude hodit především na kakaové a čokoládové dezerty. Do těsta ji přidávejte uvařenou, oloupanou a nastrouhanou nebo rozmixovanou. Nebojte se upéct ke kávě bábovku z červené řepy s kousky čokolády, bude mít úžasnou barvu i chuť. 

* Konzervovaná červená řepa

Když se řekne konzervovaná, sterilovaná nebo chcete-li zavařená červená řepa, mnohým z nás se vybaví nepříliš chutná a na pohled nevábná řepa ze školních jídelen z časů dávno minulých. Dnes, když víme, jak je červená řepa zdravá, a že je možné ji konzervovat i jinými způsoby, než jsme byli zvyklí, tak se možná rozhodneme sterilovanou řepu opět zařadíit do svého jídelníčku. Vynikajícímu čatní z červené řepy a pomerančů s vůní hřebíčku, skořice a koriandru snad neodolá vůbec nikdo (recept hledejte v sekci receptů zde: www.albert.cz)

A jak na tu klasickou zavařenou řepu? Před konzervací odstraňte z řepy kořen i listy a dobře omytou a neoloupanou bulvu uvařte do měkka, po uvaření ji oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na kostičky, nudličky nebo jiný tvar. Během vaření řepy si připravte nálev (základ nálevu tvoří voda, ocet, cukr a sůl) a pro dosažení netradiční chuti vhoďte do nálevu anýz, fenykl a římský kmín. Veškeré ingredience na nálev spolu  provařte. Nakrájenou řepou naplňte čisté zavařovací sklenice, nálev vychlaďte a přeceďte, zalijte jím řepu ve sklenicích a sterilujte.

 

Mnoho informací o řepě a recepty z červené řepy najdete na webové stránce:  www.cervena-repa.cz

PS: Jak připravujete červenou řepu v kuchyni u Vás doma? U nás doma právě teď frčí pečená červená řepa s kuskusem, cuketou, lilkem, rukolou a balkánským sýrem. Pište do komentáře a podělte se s námi o svoje nejoblíbenější recepty z červené řepy!