Hygge je dánská životní filozofie, díky které patří Dánové k nejšťastnějším národům na světě. To nakonec potvrzuje každoroční Zpráva o světovém štěstí (World Happiness Report), pravidelně vyhlašována OSN, kde se Dánsko již několik let objevuje na prvních místech žebříčku. A co vlastně toto zvláštní dánské slovíčko znamená? Jako „hygge“ se označuje způsob života, kdy se člověk obklopuje takovými lidmi a věcmi, které mu způsobují radost, štěstí, bezpečí a pohodlí i v těch nejobyčejnějších všedních situacích. Za „hygge“ se považují i různé druhy činností, přinášející pocit tepla, uspokojení a potěšení v přítomném okamžiku.

A co je pro Dány úplně nejvíc „hygge“? Svíčky, svíčky a znovu svíčky. Tlumené světlo svíček přispívá k uvolněné a hřejivé atmosféře víc než cokoli jiného. Dánové svíčky zapalují tak často, jak je to jen možné a svíčkami rozhodně nešetří. Každý obyvatel Dánska ročně spotřebuje průměrně 6 kilogramů neparfémovaného vosku.

 

KDE VŠUDE SE SKRÝVÁ HYGGE

♡ Hygge se skrývá ve světle svíček

♡ Hygge se skrývá v každodenních maličkostech, které nás donutí zpomalit, zklidnit se a naplno si užít přítomný okamžik

♡ Hygge se skrývá v dodržování tradic

♡ Hygge se skrývá v pravidelných rituálech, které nám dělají radost

♡ Hygge se skrývá v souznění rodiny a přátel

♡ Hygge se skrývá v přípravě lahodného jídla, které připravujete pro své blízké z pečlivě vybraných a kvalitních ingrediencí

♡ Hygge se skrývá v praktických, ale i útulných doplňcích

 

P.S.  Taky si podobně jako já říkáte, že vlastně už to svoje „hygge“ žijete? Taky se denně těšíte z přítomnosti své rodiny a přátel, večer se stočíte do klubíčka pod chlupatou deku s rozečtenou knížkou a horkou čokoládou, taky uvaříte dobrou večeři a společně s rodinou si ji vychutnáte za svitu hořících svíček? Taky přečtete svým dětem každý večer pohádku před spaním a snažíte se vytvořit útulnou atmosféru ve Vašem domově? Pak zaručeně taky patříte k těm lidem, kteří to svoje domácí štěstí našli, ať už mu budeme říkat „hygge“ nebo jakkoliv jinak.

Hyg dig!  Užívejte si!

❝  Nejdůležitější  v životě je najít, co nám dělá radost,

co nás činí šťastnými a udělat z těchto věcí náš každodenní rituál ❞