Jak černý rybíz vypadá a odkud pochází?

Černý rybíz (Ribes Nigrum) je statný ovocný keř, dorůstající do výšky okolo 1,5 metru. Plodí drobné bobule tmavě fialové až černé barvy. Řapíkaté, tří až pětilaločné listy černého rybízu mají nezaměnitelné aroma. Kvete koncem dubna až začátkem května drobnými a nenápadnými květy, které jsou uspořádány v hrozny. Plody dozrávají postupně během léta, většinou od června do července.

Černý rybíz pochází ze severní Evropy a Asie, během 11.století začal pronikat do Evropy z tehdejšího Ruska, ale k pěstování ve větším množství došlo až v 16. a 17. století.

Na co všechno se dají bobulky černého rybízu použít?

Z černého rybízu se vyrábějí šťávy, zdravé bio sirupy, víno, džemy, likéry, želé a kompoty. Čerstvý nebo mražený rybíz se používá k přípravě dezertů a moučníků, zmrzlin a zdravých smoothies. Sušené plody černého rybízu se přidávají do ovocných čajových směsí. Barvivem z červeného rybízu se dobarvují některé potraviny.

Jaké léčivé látky obsahuje černý rybíz a se kterými zdravotními neduhy nám pomůže?

Plody černého rybízu obsahují vysoké množství vitamínu C, (asi 40 bobulí černého rybízu obsahuje přesně tolik vitamínu C, aby byla pokryta celá doporučená denní dávka tohoto důležitého vitamínu), dále vitamíny skupiny B, vitamín A, rutin neboli vitamín P, minerální látky (vápník, draslík, mangan, fosfor, železo), flavonoidy, pektiny, anthokyanové barvivo, éterické silice a antioxidanty. Kombinace vitamínů, minerálů a dalších účinných látek v černém rybízu působí blahodárně na lidské zdraví a pravidelná konzumace bobulek černého rybízu přispívá k prevenci a léčbě mnoha neduhů a chorob.

ČERNÝ RYBÍZ PRO ZDRAVÍ

* přírodní kortikoid a účinné antialergikum pro alergiky trpící sennou rýmou, astmatem nebo ekzémem

* chrání mozkové cévy a buňky

* stará se o pružnost cév

* pečuje o hormonální rovnováhu u žen

* zlepšuje stav křečových žil

* prevence tvorby ledvinových kamenů

* působí proti migréně a únavě

* pomáhá při rekonvalescenci

* zlepšuje trávení

* zmírňuje horečky

* podporuje látkovou výměnu

Černý rybíz se nedoporučuje osobám, které trpí překyselením žaludku a pálením žáhy!